Dacă…/Atunci…


Daca dragostea (adevarata, desigur) dureaza toata viata, atunci cum reusim sa uitam? Sau cel putin sa trecem peste.Cum putem spune: „azi iubesc din nou”? Putem iubi de doua ori într-o singura viata?

Reclame
Explore posts in the same categories: Ganduri

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

43 comentarii pe “Dacă…/Atunci…”


 1. E complicat, Andrei. Depinde din ce cauză ai pierdut iubirea vieţii. Cred că poţi iubi de mai multe ori în viaţă, dacă eşti pus în situaţia de a o lua de la capăt, din acest punct de vedere. Numai că, de fiecare dată, se iubeşte altfel. Fiecare iubire anterioară te modelează, te face mai înţelept şi chiar mai puternic. Cred că stă scris în codul nostru genetic să putem iubi mereu. Desigur, dacă ai fost norocosul care a rămas cu prima sa iubire până la sfărşit, ai atins idealul. Dar, chiar şi aşa, iubirea trece prin mai multe etape, odată cu trecerea anilor, se maturizează.


  • Iubim diferit si învatam din fiecare experienta, asta e cert. Idealul iubirii mi se pare utopic, la fel ca si fericirea. Din punctul meu de vedere, un ingredient sigur al longevitatii unui cuplu este rabdarea.
   Dupa fiecare iubire putem fi mai maturi, dar sunt relatii care schimba oamenii si în rau.

   Depinde din ce cauza ai pierdut iubirea vietii- punct lovit.Aici nu pot decat sa fiu eminamente de acord cu tine 🙂

 2. Rodica Says:

  Specialistii spun ca omul,daca-i norocos,iubeste de 3 ori in viata…..insa e greu de stiut/trait/cunoscut….unora le trece dragostea printre degete si traiesc ravnind,altii nu intalnesc niciodata iubirea….iar altii se scalda in relatii caldicele ca sa nu fie singuri…..fericitii sunt putini;si ce e trist e ca nici macar nu stiu ca sunt!!!!!
  Nu vreau sa amintesc de categoria celor fara-simtire…


  • Un mare noroc ar fi ca omul sa uite de cel putin atatea ori pe cat iubeste.Cu amintiri bine îndosariate si martori de ocazie mi-ar fi greu sa spun ca nu am iubit de 3 X, dar mai ales sa uit. Si daca ar spune cineva ca a iubit trei persoane, conform principiilor tale, ai pune la îndoiala veridicitatea sentimentelor lui?

 3. aliz3 Says:

  Putem să iubim chiar de şi mai multe ori într-o singură viaţă pentru că de fiecare dată iubim diferit ,iar dacă dragostea adevărată durează toată viaţa atunci nici nu se mai pune problema să uiţi sau să treci peste , pentru că nu ai avea cum . Dacă însă nu ai întâlnit acea dragoste , vei reuşi să uiţi celelalte poveşti anterioare foarte uşor , după ce , desigur , vei fi sigur că ai întâlnit-o pe cea adevărată .


  • Poate dragostea se va consuma înainte de sfarsitul vietii, sa fie asta o dovada certa ca sentimentele nu au fost reale? Iubim în functie de cel care ne este aproape; actualul iubit poate detesta tot ce-i placea fostului asa ca si noi devenim altii.
   Întreb, cum poti fi sigur de marea iubire, în lumea asta plina de incertitudini? Raspunsul „vei sti” a devenit prea sterp..

 4. ZuZu Says:

  E un fel de paradox…nici eu nu reusesc sa inteleg ce si cum si chiar mi-am pus de multe ori intrebarea…:)) sper sa ma lamureasca cineva si pe mine…

 5. teonegura Says:

  Lucrurile nu sunt chiar atat de simple pe cat ar incerca, aproape ostentativ, sa le reduca ratiunea noastra la absolut… Uite, Andrei, eu am iubit mult enorm, pe cineva, pe cand eram student, dar n-a fost sa ramanem impreuna, si-atunci credeam ca ea era adevarata mea dragoste… Dupa foarte multi ani, am ajuns sa fiu convins ca m-am inselat. E greu… e foarte greu sa definesti o dragosste sublima, Dragostea, pentru ca nimeni si nimic nu-ti poate garanta ca va ramane unica… Poate e chimie, poate a autosugestie, poate e altceva… pentru mine e Tot 🙂

 6. Yana Says:

  Mda… frumoasa intrebare. Eu sunt de parere ca iubesti cu adevarat o singura data in viata si atunci nu exista nici „daca”, nici „poate”…Restul, sunt incercari fara importanta. Daca ai noroc si iti intalnesti adevarata dragoste, mergi cu ea in suflet toata viata si chiar dincolo de ea.


  • Oare iubirea îsi alege singura victimele sau noi alegem sa fim victimele ei? daca nu-i împartasita avem oare dreptul sa uitam dar sa spunem „imaculat” ca noi am facut tot ce se putea?

 7. Satirikon Says:

  Te-am trecut si eu. E ok 🙂
  Revenind la subiectul tau…nu cred in dragoste sau cel putin nu cred ca in 40 de mii de limbaj uman s-a inventat un cuvant destul de complet care sa defineasca sentimentul asta.
  Si vorbind de partea cu toata viata…merg mai degraba pe principiul proverbului german „Orice minune dureaza doar trei zile” – asa si cu dragostea, dureaza atata timp cat te mai misca la suflet cu ceva.

 8. Eva Says:

  Dragostea e diferita de iubire. Cand ai iubit si ajungi sa iubesti din nou, cea din urma a fost doar o amagire.


 9. […] iar tuturor: Ada, Adelina, Altcersenin, Ana Cazacu, Ana Usca, Anca, Andrei, Blue Caffe, Caius, Chat Noir, Collector, Consiliul, Cristi Dima, Cristi Lisandru, Flavius, Florin […]

 10. Toujours Says:

  Este foarte simplu. Puțini reușesc să cunoască dragostea. Puțini o recunosc!

  Mulți o confundă, o înlocuiesc, o numesc, o folosesc, o caracterizează, o tralala – ca într-un final să constate că a fost o altă simplă pasăre trecătoare, într-un cuib făcut din paie.

  E trist să știi că poți trăi o viață, fără măcar să cunoști dragostea (cu toate implicațiile termenului).

  Să ne recitim cu bine!


  • Mi-e greu sa accept ca cineva poate iubi fara sa-si dea seama.Poate fi o atractie, mai putin dragoste.Dar majoritatea ne-am înselat macar o data în privinta asta.Decat sa fi pierdut marea dragoste e mai usor sa nu o fi cunoscut niciodata.

 11. sextinio Says:

  salut andrei, ai dori sa faci un schimb de link cu blogul meu http://www.sextinio.net ? Daca da, te rog lasa-mi un comentariu pe blog. Multumesc.


 12. […] Usca, Anca, Andrei, Blue Caffe,Caius, Cammely, Carmen, Chat Noir,  Cristi Lisandru, Dispecer, Erase […]


 13. Eu spun aşa. Iubim o singură dată în vieţile noastre, iubim sufletul în căutarea în care suntem. Dacă reuşim să îl găsim într-una din vieţi şi reuşim să ne dăm seama de asta, rămânem împreună pe veci. Dacă nu, continuăm căutarea până ajungem la nivelul de evoluţie în care să recunoaştem sufletul pereche.
  În acelaşi timp în decursul vieţii ajungi să zici că iubeşti şi să spui asta cu convingere de mai multe ori. Cine zice că „am iubit dar am uitat şi am trecut peste” înseamnă ca nu a iubit. Problema este că de cele mai multe ori facem confuzii în a definii iubirea „adevărată”. Iubirea „adevărată” nu se defineşte ci se simte şi nu o vei putea cunoaşte aşa cum este ea până nu ai întâlnirea despre care vorbeam. Asta nu înseamnă că e greşit să iubim alte persoane şi e chiar recomand să iubeşti aşa cum ştii mai bine. Am pus între ghilimele „adevărată” deoarece şi celelate sentimente de iubire pe care le trăieşti într-o viaţă sunt la fel de aevărate de reale. Doar că sunt iubiri diferite şi ceea la care mă refer eu este cea sublimă sau poate cel mai bine spus Iubirea Divină.
  „Iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea” Asta este iubirea despre care vorbesc.


 14. […] că se aşteptau la decizia Ancăi: Andra, Alex, Andrei, Suzy, Alex(din nou), Caius, CrissDinu, Geocer, Kate, Lala, Nice, Oana, Oty, Răzvan, Shauki, […]

 15. Altcersenin Says:

  nu uitam… o ingropam adanc in suflet (iubirea)… si-i cizelam doar marginile cu uitare temporara, sa nu ne doara atat, de fiecare data, cand ne intoarcem privirile catre eu-l nostru…


 16. […] Usca, Anca, Andrei, Blue Caffe,Caius, Cammely, Carmen, Chat Noir,  Cristi Lisandru, Dispecer, Erase […]

 17. Veverita Says:

  buna intrebare.Toti spun ca da,se poate iubii,dar pana nu esti pus in situatia respectiva,nu te poti pronunta.Ti-e greu sa alegi intre a deoparte amintirile,chiar de-s dureroase,si a-ti face altele noi…


 18. […] – 300 g de făină – 100 g unt – 100 g de miere de salcâm – 50 g zahăr – 2 linguri pudră de cacao – 250 g iaurt – 3 ouă – o […]


 19. […] Usca, Anca, Andrei, Blue Caffe,Caius, Cammely, Carmen, Chat Noir,  Cristi Lisandru, Dispecer, Erase […]


 20. Eu sunt de parerea ca iubirea adevarata o intalnesti o data.
  cu alte cuvinte..ai o singura iubire mare, iar restul sunt doar o multime de alte iubiri mici, de care de agati disperat, incercand sa retraiesti ceea ce ai pierdut.


  • Se poate întampla sa ajungi asa departe într-o noua relatie încat sa crezi cu adevarat ca iubesti din nou.Nu cred în iubiri mici, nu-mi plac unitatile de masura, mai ales aici. Relatiile pasagere implica riscuri si nu sunt recomandabile sentimentalilor ca mine.

 21. ANM Says:

  e clar ca nu te`ai despartit de prea mult bine de cineva. ori merge rau, ori nu se poate.
  atunci cauti altceva. si de aici porneste totul.
  omul e o fiinta sociabila, nu poate trai singur

 22. floaredemai Says:

  Spunea cineva (nu mai stiu cine, cand sau unde) ca numai timpul va stabili cine a fost „iubirea vietii tale”. La sfarsitul vietii, dupa toate iubirile traite, numai una va fi in continuare ca un fluture in sufletul tau. Chiar daca „poti merge mai departe”. Daca stai sa te gandesti, „sa trecem peste” nu inseamna mare lucru: inseamna sa iti poti continua viata ca si cum totul ar fi „normal”. Este foarte usor sa te prefaci ca ai trecut peste, iar dupa multi ani de „prefacere” s-ar putea sa o si crezi. Poate.
  Iubirea este oricum, personala. Sunt oameni care pot iubi mai multe persoane chiar si in acelasi timp, sunt oameni care nu pot sa spuna „te iubesc” decat atunci cand simt ca „investitia” a fost una totala.
  Daca tot ai spus de „dragostea adevarata”, ce este ea? Exista si o dragoste falsa sau o dragoste neadevarata?


  • „Nu stiu altii cum sunt…” dar eu am avut întotdeauna probleme în a uita. E cam fluctuanta ideea ca se pot iubi mai multe persoane paralel.
   Am scris adevarata în paranteza numai sa ocolesc eventualele discutii de genul: „depinde, daca e dragoste adevarata tine o viata” sau „dragostea dureaza numai daca e reala”.

   • floaredemai Says:

    Deci, pana la urma, singura persoana care iti va raspunde la intrebari vei fi tu instuti. Sau asta era de fapt un sondaj de opinie? Oricum, eu personal nu cred ca o uitam. Doar o ascundem intr-o caseta ca sa nu mai suferim chiar asa rau.
    PS: de asta am zis „sunt oameni” – pentru ca nu este o regula generala.

 23. Delia Says:

  De iubit iubim toata viata, dar nu putem compara iubirea de la 16 ani cu cea de la 20, sau cu cea de la 30 de ani. In viata iubim de cateva ori, dar niciodata la fel. Oare de ce dupa o despartire spunem ca niciodata n-o sa mai putem iubi? Din cauza durerii din suflet. Dupa ceva timp apare altcineva in viata noastra, si iubim din nou, dar altfel.


 24. […] 300 g de făină – 100 g unt – 100 g de miere de salcâm – 50 g zahăr – 2 linguri pudră de cacao – 250 g iaurt – 3 ouă – o […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: